Top

Osmanlı Ressamları

Osmanlı Ressamları

Osmanlı Ressamları

Osmanlı Ressamları 18. yüzyıldan itibaren Avrupa’da eğitim alan gayrimüslim Osmanlı ressamlarının etkinlikleri Avrupai tarzda Osmanlı resim sanatı açısından önemlidir. Kurdukları atölyelerin, verdikleri derslerin, yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen sergilere katılmalarının yanı sıra bazıları Osmanlı saray ressamlığı yapmış, saray ve kasırların süslemelerinde çalışmıştır.

Osmanlı Dönemi Ressamları

Avrupa tarzında Osmanlı resim sanatının benimsenip gelişmesinde gayrimüslim Osmanlı ressamlarını katkısını göstermesi bakımından Manas ailesinin ressam üyelerinin etkinlikleri ayrı bir önem taşımaktadır. Fakat Osmanlı hizmetinde çalışmış gayrimüslim sanatçıların etkinlikleri hakkında yapılan araştırmaların sınırlı oluşu bu aile hakkında da birçok noktayı karanlıkta bırakmıştır.

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti kurucusu kimdir?

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti (1908 – 1919) Türk ressamlarının ilk örgütüdür. İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla Teşkilat-ı Esasiye Kanun’unda yapılan değişikliklerle birlikte, toplumun tüm kesimlerinde hemen hemen her alanda siyasal, sanatsal ve düşünsel yönden haklar verildi.

Ressam Ruhi’nin önerisiyle çoğunluğu Sanayi-i Nefise Mektebi mezunu Sami Yetik, Şevket Dağ, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Agah Bey, Mehmet Ruhi Arel, Ahmet Ziya Akbulut Halil Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Nazmi Ziya Güran, Hüseyin Avni Lifi, Feyhaman Duran Mehmet Ali Laga ve Müfide Kadri gibi genç ressamlardan oluşan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, 1908 yılında, dönemin sanat ve sanatçı sorunlarına çözüm bulmak üzere kurulan Türk ressamlarının ilk örgütüdür.

Osmanlı Resim Sanatı

Osmanlı Resim Sanatı

Osmanlı Resim Sanatı
Osmanlı Resim Sanatı

Osmanlı Resim Sanatı

Osmanlı Ressamları kimlerdir?

Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Abdülmecit Efendi, başta olmak üzere ünlü Osmanlı dönemi Ressamları sizler için derledik.

Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı.  Sakız Adası’ndan ufak yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Milletvekilli, Belediye Başkanı, müzeci, kimyager ve felsefeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in Ağabeyidir.

Şeker Ahmet Paşa
Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali’dir. İstanbul’un Üsküdar semtinde doğdu. 1855 yılında Tıbbiye Mektebi’ne girdi. Tıp öğrenimini tamamlamadan Harbiye Mektebi’ne geçti. Harbiye Mektebi’nde aldığı anatomi ve perspektif dersleri ile resim yeteneğini geliştirdi.

Hüseyin Zekai Paşa
Hüseyin Zekâi Paşa, Osmanlı dönemi Türk ressam, Asker ressam Türkiye’de batılı anlayışta çalışan ilk ressamlardan biri. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Kuleli Askeri İdadisi’ne girdi.

Hoca Ali Rıza
Hoca Ali Rıza, Türk ressam. Asker Ressam Kuşağı’nın bir üyesi olan Hoca Ali Rıza, 1914 Kuşağı ressamlarının hocası olmuştur. Üsküdar‘da doğan, hayatı boyunca Üsküdar’da yaşayan ressam; Üsküdar ve Karacaahmet’in sessiz köşelerini, kıyı kahvelerini ve güneşli kayalıklarını resmetti..

Abdülmecit Efendi
Abdülmecid Efendi, Osmanlı Hanedanıʼndan son İslam halifesi, ressam, müzisyen. Osmanlı Hanedanının tek ressam üyesidir ve döneminin Türk ressamları arasında yer almıştır.

Müfide Kadri
Müfide Kadri Türk ressam, besteci. İlk Türk kadın ressamlardandır. Çeşitli kız okullarında öğretmenlik yapan sanatçı, Osmanlı İmparatorluğunun bilinen ilk profesyonel Müslüman kadın resim öğretmenidir.

Ressam Halil Paşa
Ressam Halil Paşa, Türk ressam. Türk resminin Asker Ressamlar kuşağından tanınmış bir ressamdır. Portreleri, İstanbul ve Kahire peyzajları ile tanınır.

Ahmet Ziya Akbulut
Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam. Harbiye’den 1887 yılında mezun oldu. İlk sanat zevkini Kuleli Askeri Lisesi’nde Osman Nuri Paşa’dan, Harbiye’de ise Hoca Ali Rıza Beyden aldı. Mezuniyetinden sonra Erkan-ı Harbiye resimhanesine atanarak 1894 yılına kadar burada çalıştı.

Tümün Osmanlı Ressamlarını ve Eserlerini Görüntülemek İçin Tıklayınız

Osmanlı Ressamları Tablo Alanlar

Osmanlı Ressamları Tablo Alanlar Firmadır, Sizde Osmanlı Dönemine ait tablolarınızı değerinin üzerinde nakit olarak satabilirsiniz.

Osmanlı Ressamları Tablo Ekspertiz

Osmanlı Ressamları Tablo Ekspertiz Yapan Firmadır, Sizde Osmanlı Dönemine ait tablolarınızın Değerini Öğrenmek için iletişime geçiniz.

Türkiye Genelinde Tüm Antikalarınızı Ücretsiz Ekspertiz Sonrası, Değerinde Nakit Olarak Alıyoruz.

Call Now ButtonŞİMDİ ARA